Benzinetank Alfa Romeo

Chris Peters van CSF Solutions kwam bij Maarten Oostdam met een benzinetank van een klassieke Alfa Romeo. De auto stamt uit de jaren 50. De huidige eigenaar wil er graag mee de weg op, maar vindt dat de benzinetank naar plastic stinkt. Dat gaat ten koste van het rijplezier. Chris Peters vraagt Maarten Oostdam of hij een tekening kan aanleveren waarmee de tank kan worden nagemaakt in aluminium. De kunststof tank is nu bovendien uitgerust met onnutte hoekjes en gleufjes. Deze mag Maarten Oostdam ook allemaal uit het 3D CAD-model verwijderen.

Maarten Oostdam laat de kunststof tank inscannen met een Atos GOM scanner. Op het eerste gezicht een lastige klus omdat het materiaal zwart is. Omdat er in de tank geen bijzondere vormen voorkomen, valt dit mee. De binnenkant is feitelijk niet anders van vorm dan de buitenkant. Net zoals dat bij een willekeurige kartonnen doos het geval is. Wat wel belangrijk is, is dat de 3 gaten – voor de toe- en afvoer van benzine en de ontluchting – op de juiste plek worden gepositioneerd. Uiteraard moet de aluminium-tank straks exact dezelfde afmeting hebben als de oorspronkelijke kunststof tank.

Maarten Oostdam levert op basis van de scan een ontwerp voor de benzinetank. Op verzoek van Chris Peters verwijdert hij de gleuven en hoekjes uit het ontwerp. Met deze tekening kan de plaatwerker aan de slag. De tank die straks van de band rolt, heeft dezelfde mogelijkheden als de oorspronkelijk. Met dit verschil dat hij robuuster oogt en niet naar plastic ruikt.