Olie vulpijp voor Citroën Traction Avant 22cv

Tussen 1951 en 1953 werden er 53 Jaguar C-types gebouwd. Een van deze auto’s won in 1951 de 24-uursrace van Le Mans. De raceauto kostte oorspronkelijk zo’n zesduizend euro. De waarde van deze oldtimer kan tegenwoordig oplopen tot 13,2 miljoen dollar.

Maarten Oostdam werd benaderd door een relatie die een serie van twintig stuks van een carterpan voor deze raceauto wil laten gieten. Een carterpan sluit het motorblok af en koelt de olie.  De oorspronkelijke carterpannen zijn niet leverbaar. Als basis voor een 3D CAD-ontwerp levert de klant een carterpan aan die op een aantal punten moet worden verbeterd.

Maarten Oostdam liet de carterpan scannen met een 3D Steinbichler. Uit de puntenwolk die daaruit ontstond bleek dat het bestaande exemplaar inderdaad een aantal onvolkomenheden kent. Zo zijn de wanden niet overal even dik en is de radius niet constant. Maarten haalde de fouten uit de scan en leverde een foutloos 3D CAD-ontwerp aan. Met dit ontwerp heeft de klant een zandmal gemaakt waarmee hij de twintig carterpannen kan laten gieten.

3D scannen
3e generatie reverse engineering