Universele stapelkrat

Maarten Oostdam ontving een vraagstuk rond een universele krat. Het exemplaar van deze krat wordt al zo’n 20 jaar geproduceerd. De krat heeft wanden met gaatjes en is stapelbaar. Als de kratten leeg zijn, kunnen ze – na een halve draai – juist in elkaar worden geschoven, zodat ze minder plek innemen. De behoefte was om een exemplaar met gesloten wanden te produceren. En als het even kan, mag de productiesnelheid ook omhoog. Van de matrijs die wordt gebruikt voor de productie, bestaat geen ontwerp.

Oostdam Engineering heeft de krat laten scannen met een zogenaamde CMM-scan. Dat staat voor coördinaat measuring machine. Dit apparaat scant op 0,008 millimeter nauwkeurig. Maarten Oostdam ‘poetste’ de gaatjes uit de wanden en werkte onvolmaaktheden weg die gedurende het productieproces ontstaan, maar niet in een nieuw ontwerp terug moeten komen. Denk dan bijvoorbeeld aan aanspuitpunten.

Op basis van de 3D CAD-tekening van Maarten Oostdam kon er een nieuwe matrijs worden gemaakt. Dit was vele malen goedkoper en betrouwbaarder dan het laten ontwikkelen van een nieuwe mal. Door de bestaande matrijs te reverse engineeren zijn deze beperkt gebleven tot ongeveer 15% hiervan.