Lees hier meer over het project waarbij Maarten het huis van het rondmes namaakt
“Bij een kalverslachterij is alles geautomatiseerd behalve het villen, daarvoor moeten ze bij de hoef een beginnetje maken en daarvoor gebruiken ze een rondmes. De leverancier maakt dit mes echter niet meer, dus het hoofd van de TD van een slachterij vroeg of ik het na kon maken. Het ging om het huis van het rondmes om precies te zijn, een spuitgietonderdeel.”
Maarten Oostdam heeft een bijzonder beroep: hij maakt onderdelen na, meestal voor de technische dienst van een groot bedrijf. Zoals in dit geval het ‘huis’ van een rondmes: “Ik heb een afgietsel van het huis ingescand, en daarvan een tekening gemaakt. Dat was best veel werk, je kunt met reverse engineering bijvoorbeeld niet de schroefdraad bepalen. Ik moet dan op de gok moertjes erbij zoeken om te kijken of het past.”
Wat maakt een rondmes zo ingewikkeld?
“Wat bijvoorbeeld bijzonder is, is dat het niet op stroom werkt maar volledig op lucht. Er gaat dus lucht in, maar er moet ook lucht uit. Die stromende lucht zorgt dat het rondmes draait, ik vermoed dat elektromotoren niet genoeg kracht daarvoor hebben. Met perslucht kun je veel kracht opwekken, zo’n motor is heel simpel en daardoor heel robuust. In de omstandigheden van een slachterij is dat natuurlijk een belangrijke eigenschap.”
“Ik heb het afgietsel van het rondmes gescand bij een bedrijf dat daar een speciaal apparaat voor heeft staan. Die maken snel een volledige scan, op basis daarvan maak ik weer een tekening. De binnenkant van het rondmes is een complex systeem van luchtkanaaltjes, daarom moest er eerst een afgietsel van siliconen van gemaakt worden. Siliconen hebben bij complexe systemen het voordeel dat ze meegeven. Röntgen was ook geen optie, in het kunststof zitten metalen onderdelen die de straling verstrooien.”
“De maatvoering was dus complex, maar het namaken ook. We hadden er maar vijf nodig, een matrijs is dan weggegooid geld vanwege de grote investering. Dan moet je dus creatief worden, ‘Tom Poes verzin een list’. We gaan het nu met een speciale 3D printer proberen, die een sterker resultaat oplevert dan aluminium. Als dat niet werkt kunnen we het misschien 3D frezen, maar dat is ook duur. Complexe puzzels dus, maar die maken het voor mij juist interessant.”
Heb je deze interviews al gelezen?
Meest recente projecten Oostdam Engineering
Referenties
Maarten possesses excellent skills in delivering reversed engineering drawings. Not many people operate in his line of business, so when needed you can trust to call on Maarten.
You’ll rarely find a talented person like Maarten. He has a good knowledge of what he is doing. With his experiance he can deliver a prober model, perfect for its pupose.
Maarten heeft hart voor zijn eigen zaak, maar ook voor de zaak van anderen. Resultaatgericht en altijd eerlijk over de (on)mogelijkheden van uw vraag. Hij is een echte (net)werker die graag informatie, tips en adviezen deelt, ook buiten zijn technische vakgebied. Open, direct en oprecht, dat is typisch Maarten.
Maarten proved himself valuable by not just providing a 3D technical drawing but also by making recommendations about the moulding proces.
In de toekomst uitnodigingen per e-mail ontvangen?
Kan je deze keer niet aanwezig zijn, maar wil je wel graag op de hoogte gehouden worden. Laat dan hier je e-mailadres achter: