Waaier van een pomp

Wolders Gieterijen meldde zich bij Oostdam Engineering met de vraag of hij een waaier kon reverse engineeren. De waaier maakt deel uit van een pomp die wordt gebruikt in het Suezkanaal. In totaal moeten er 32 stuks worden vervangen. De pomp stamt uit de jaren ’60 en er is geen ontwerp meer beschikbaar.

Maarten Oostdam heeft de waaier laten scannen. Het voorwerp oogt als een wiel en heeft een doorsnede van ongeveer dertig centimeter. De scan leverde een zogenaamde puntenwolk op, deze heeft Maarten Oostdam opgeschoond. De onzuiverheden zijn eruit gehaald en slijtages zijn weggepoetst. Op aangeven van de klant heeft Maarten bovendien een paar aanpassingen gedaan. Zo heeft hij de dikte van de zogenaamde schoepen – oftewel bladen – teruggebracht naar 7 millimeter. Hoe dunner de schoepen, hoe beter de waaier draait en hoe meer rendement de pomp levert.

Wolders Gieterijen beschikt nu over een uitstekend ontwerp waarmee de oorspronkelijke waaier kan worden geproduceerd. Zonder deze tekening zouden de pompen in zijn geheel moeten worden vervangen. Het spreekt voor zich dat de kosten daarvan vele malen hoger liggen dan de vervanging van de waaiers alleen.

Technieken

  • 3-D scannen
  • 3e generatie reverse engineering