Chocoladestempel

Machinefabriek Hufema wilde een nieuwe choco-stempel voor een chocolade-eitje. De klant had een stempel van een bestaand eitje, het ontwerp van deze stempel en een gipsafdruk van hoe het nieuwe eitje moest worden. Al deze data – waarvoor verschillende maatvoeringen waren gebruikt – moesten worden samengebracht in een 3D CAD-model.

De bestaande stempel en de gipsafdruk zijn gescand. De puntenwolk van het gipsen eitje is vastgelegd en omgezet in een 3D CAD-model. Het model is afgestemd op de oude tekening en daarna zijn er nog wat kleine aanpassingen gedaan aan het 3D CAD-model. Waar de oorspronkelijke stempel bestond uit twee onderdelen, maakte Maarten Oostdam er een van. Hierna kon Hufema de chocostempel eenvoudig produceren.

Na de eerste proef-chocostempel zijn de resterende honderd stempels gemaakt. Dit zonder productievertraging van de stempels. Hufema en zijn klant waren uiterst tevreden. Inmiddels wordt gesproken over een volgend project: een chocostempel van een bloem.

Technieken

  • 3-D scannen
  • 3e generatie reverse engineering