Meeneempieltje van Randstad

Het facilitair bedrijf dat het kantoorpand van Randstad in Diemen onderhoudt, liep tegen een probleem aan. De draai-kiepramen van het 28 jaar oude gebouw functioneren met een speciaal palletje. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de ramen kunnen draaien en kiepen. Op de werkvloer wordt dat het ‘meeneempieltje’ genoemd.

Lees hier meer over dit project

In de loop der jaren zijn er steeds meer gesneuveld. Er staat nog een doosje met achttien stuks, maar dat is niet voldoende voor de komende jaren. Jaarlijks sneuvelen zes tot tien van deze onderdelen. De oorspronkelijke leverancier maakt ze niet meer en er is ook geen ontwerptekening voorhanden.

Het facilitair bedrijf dat het kantoorpand van Randstad in Diemen onderhoudt, liep tegen een probleem aan. De draai-kiepramen van het 28 jaar oude gebouw functioneren met een speciaal palletje. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de ramen kunnen draaien en kiepen. Op de werkvloer wordt dat het ‘meeneempietje’ genoemd.

Dankzij Oostdam Engineering heeft het bedrijf een behoorlijke kostenbesparing gerealiseerd. De kosten per raam bedragen nu zo’n €70,-. Zonder dit zogenaamde meeneempietje hadden ze alle ramen moeten vervangen. Dit zou ten minste €300,- per raam kosten. Het gebouw in Diemen telt een slordige zevenhonderd ramen. Uit deze case blijkt dat reverse engineering niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.